5 Ohjetta chat-ohjelman valintaan, muistilista chattia harkitseville- Finnchat

5 ohjetta chat-ohjelman valintaan

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vaikka palveluihimme sisältyy usein chat-ohjelmisto tai ainakin vähintään autamme asiakastamme löytämään sopivan, tulee meille silti paljon kyselyitä liittyen sopivan ohjelmiston valintaan. Tässä viiden kohdan muistilistani.

1. Perusominaisuudet

Chat-ohjelmiston valinta kannattaa aloittaa perusasioista, vaikka ne tuntuisivat itsestäänselvyyksiltä. Oman kokemukseni mukaan ne eivät valitettavasti aina sitä ole. Ei esimerkiksi ole ollenkaan varmaa, että chat-viesti kulkee ohjelmistossa ilman viiveitä chat-palvelijalta asiakkaalle ja toisin päin. Tämän varmistaminen on ensimmäinen asia uutta chat-ohjelmistoa valittaessa.

”Ei esimerkiksi ole ollenkaan varmaa, että chat-viesti kulkee ohjelmistossa ilman viiveitä chat-palvelijalta asiakkaalle…”

Toinen tärkeä seikka on tarkistaa ohjelmistotoimittajan uptime eli se, että ohjelmisto on varmatoiminen ja pysyy pystyssä.

Kolmantena kannattaa huomioida, että hankittavassa ohjelmistossa chat-palvelijan näkymän on mahdollistettava ammattimainen työskentely. Se tarkoittaa, että chat-palvelijan pitää pystyä kätevästi seuraamaan esimerkiksi useamman keskustelun kulkua samaan aikaan.

2. Google Analytics käyttöön

Perusasioiden lisäksi ohjelmiston pitää mahdollistaa riittävien tulostenseurantatyökalujen käyttäminen. Vaikka ohjelmistosta löytyisi valmis analytiikka, suosittelemme käyttämään Google Analyticsia. Se on paras työkalu myyntitulosten seurantaan. Ohjelmiston vaatimus käytännössä on, että chat-ohjelma lähettää Google Analyticsille eventit chatin tapahtumista.

finnchat-blogikuvitukset-kuvat-uusi-saato

3. Chat-ikkunan ulkoasu persoonalliseksi

Chatin ulkoasun ja loppuasiakkaalle avautuvan käyttöliittymän voi suunnitella tukemaan yrityksen omaa brändiä. Olemme huomanneet, että asiakaskokemus on paras silloin, kun chat-myyjä käyttää omaa kuvaa ja nimeä.

4. Keskustelun aloittaminen ja keskustelunavausviestin lähetys

Lisäksi ohjelmistoa valittaessa pitää miettiä, halutaanko asiakkaiden täyttävän itsestään perustiedot ennen kuin mahdollisuus chat-keskusteluun avautuu. Jos yritys haluaa enemmän proaktiivisia kuin reaktiivisia keskusteluja, perustietojen vaatiminen on hyvä keino rajata asiakkaiden itsensä aloittamien keskusteluiden määrää. Myynnin näkökulmasta chat-ohjelmiston pitää mahdollistaa myös se, että proaktiivisen keskustelun aloittaminen onnistuu ilman perustietojen täyttämistäkin.

finnchat-blogikuvitukset-kuvat-uusi-puhekupla

Chatin avausviestin voi esittää ainakin kahdella tavalla: ”Haluatko chattailla” -tyyppisenä bannerina tai suorana keskusteluikkunana. Me suosittelemme bannerin sijaan keskusteluikkunaa, jotta keskusteluun lähteminen asiakkaalle on luontevampaa.

Kannattaa myös ottaa etukäteen selvää, minkälaisia keskustelunavausviestejä ohjelmistolla on mahdollista tehdä. Sivustoilla, joilla on paljon kävijöitä viestejä ei voi lähettää kaikille, vaan chat-myyjän on ohjelmiston puitteissa pystyttävä hallitsemaan keskusteluiden määrää.

5. Testaa ennen päätöksen tekemistä

Tärkeintä on testata chat-ohjelmistoa ennen hankintapäätöstä. Muuten ei voi mennä takuuseen sen toimivuudesta ja soveltuvuudesta omaan käyttöön. Useimmat chat-ohjelman toimittajat tarjoavat 14-30 päivän mittaista ilmaista kokeilujaksoa.

”Useimmat chat-ohjelman toimittajat tarjoavat 14-30 päivän mittaista ilmaista kokeilujaksoa.”

Paljonko chat-ohjelmisto maksaa?

Perusominaisuuksiltaan toimivan ja hyvän chatin saa yhdelle käyttäjälle muutaman kymmenen euron kuukausimaksulla. Jos chat-palvelussa on esimerkiksi kolme täysipäiväistä käyttäjää, kannattaa huomioida, että lisenssejä tarvitaan 5–6, jotta varahenkilötkin voivat käyttää ohjelmistoa. Lisensseissä ei kannata pihtailla, koska käyttäjäkohtaisen analytiikan saaminen on varmasti kuukausimaksun arvoista.

Karkea arvio on, että jos sivustolla on 100 000 kuukausikävijää, lisenssejä vaaditaan kolme. Jos lisenssit maksavat 45 euroa kappaleelta, chat-ohjelmiston hinnaksi tulee 135 euroa kuukaudessa eli 1 620 euroa vuodessa.

 
Kysy kustannuksista tarkemmin >>

/ /