Chatbot ja liidit – Nappaa, validoi & palvele

Etusivu » Blogi » Chatbot ja liidit – Nappaa, validoi & palvele

B2B -yritykset kilpailevat äärimmäisen haastavalla erikoiskokeella. Jotta tässä jatkuvassa kilpa-ajossa voidaan saavuttaa pitkällä juoksulla useampia kärkisijoja, on koneena toimivaa myynti-tiimiä kyettävä ruokkimaan muualla kuin mikrossa lämmitetyillä liideillä. 

Siinä missä verkkosivuliikenteestä on aiemmin pyritty haalimaan huomattava määrä liidejä kaikesta kävijävolyymistä, on nykyinen status quo taipunut näkemään liidin laadukkuutta tärkeämpänä attribuuttina hedelmällisen lopputuloksen saavuttamisessa. 

Kukaan ulkopuolinen harvemmin kadehtii myyntityön helppoutta B2B kentän kulmissa, ja laadukkaat liidit avaavat myyjälle latua kohti asetelmaa missä hänen ammatillinen osaamisensa pääsee vihdoin irti volyymin patinoimista ketjuista. 

Verkosta tavoitettavien liidien pyyntiin on useita metodeja, ja tarkoituksenani on nyt valottaa chatbottia hyödyntävää lähestymistä. 

1. Liidit kiinni 

Verkkosivuilla liikkuvista kävijöistä oli aiemmin verrattain työlästä saada kiinni, ilman että hän jätti yhteystietojaan ladatessaan sisältöä yrityksen holveista. Tämä toimintamalli alkoi kokemaan infaaltiota nykyasiakkaan evoluution myötä. Nykyasiakas saapuu verkkosivuille taskut täynnä mielenkiintoa, ja saapumisesta alkaen tämä varasto alkaa hupenemaan jokaisen sekuntiviisarin askelluksen tahdissa. Inbound markkinoinnin kehityttyä kohti uutta normia, oli aika ottaa askellusta kohti hienovaraisempia toimenpiteitä. 

Asiakkaan mielenkiinnon ollessa huipussaan, on asiaa sen suuremmin mittaamatta suositeltavaa pyrkiä sitouttamaan hänet tämän aikaikkunan vielä ollessa auki. Verkkovierailijan laskeuduttua sivustolle, botti ryhtyy selvittämään hänen motiivejaan liikkua yrityksen sivustolla ja tarjoaa hänelle sisältöä tai lisätietoa pohjautuen vierailijan vastauksiin. Käytetystä alustasta riippuen, yksi ainut interaktio riittää siihen että seuraavan kerran kun kävijä palaa sivustolle häntä voidaan lähestyä jo vanhana tuttavuutena, vaikkei hän olisi jättänyt mitään tietoja itsestään. 

2. Liidin validointi

Yritysten verkkosivujen liikenteeseen mahtuu monenlaista hiipijää, ja peilaamalla vaikka omaa mennyttä surffailua verkkosivujen aalloilla, voi havahtua muistikuviin hetkistä jotka on viettänyt yrityksen sivuilla jonka asiakaskuntaan kuuluu yhtä vahvasti kuin sokeri auton tankkiin. 

Jotta chatbot pystyy omatoimisesti validoimaan liideistä myynnin eteen juostavat, tulee yrityksen käydä läpi ne attribuutit jotka muodostavat validin liidin. Nämä voivat olla kenties yrityksen koko, toimiala tai vaikkapa kipukohdat joihin vierailija on tullut hakemaan ratkaisua. Näin ollen botti osaa erottaa jyvät akanoista, ja toimittaa seulan läpäisseet liidit  myyntitiimin käsiin, tai vaihtoehtoisesti tarjota kävijälle hänelle sopivaa sisältöä vaikkei asiakkuus siintäisikään horisontissa. 

Liidien validointi on osa verkkoliiketoiminnan keskustelua joka käy hetkittäin kuumempana kuin se kuuluisa nimismiehen puhelin. Asia käsiteltiin myös yhteistyökumppanimme Intercomin podcastissa. Mikrofonin antureita kutkuttelee Steli Efti, mies jonka portfolioon mahtuu mm. Close.io. Pistä kuunnellen, kyseinen nauhoite löytyy täältä 

Artikkeli julkaistu 18.7.2019 • Kirjoittanut Finnchat

Kirjoituksen avainsanat: chatbot | verkkosivut

Lataa maksuton digitaalisen asiakaskokemuksen opas

Digitaalinen asiakaskokemus syntyy, kun asiakas on tekemisissä yrityksen kanssa digitaalisissa kanavissa ostoprosessin eri vaiheissa. Digitaalisen asiakaskokemuksen on todistettu vaikuttavan positiivisesti asiakastyytyväisyyteen, yritykseen sitoutumiseen, positiiviseen word-of-mouth-viestintään sekä lisääntyneeseen kulutukseen verkossa. 

Koostimme tietopaketin digitaalisesta asiakaskokemuksesta ja sen kehittämisen vaikutuksista yritystoimintaan. Opas sisältää laajan tutkimuksen chat-palvelun vaikutuksesta verkkokaupan asiakaskokemukseen.

Share This