Chatbot myynnin tukena – Prospektoinnista kädenpuristukseen

Etusivu » Blogi » Chatbot myynnin tukena – Prospektoinnista kädenpuristukseen

B2B-kentällä myyntiprosessin alkupäästä ja potentiaalisten asiakkaiden kartoittamisesta vastaa usein Sales Development Representative-tiimi, tai tuttavallisemmin prospektoijat. SDR-tiimin pääasiallinen tehtävä on kartoittaa ja kontaktoida yritykselle sopivat asiakkaat, ja löytää heille oikeat ja hyödylliset palveluratkaisut yrityksen tarjonnasta vuoropuhelua hyödyntäen.

Työnkuva pitää sisällään lukuisia toistuvia tehtäviä joiden painoarvo on todella merkittävä lopputuleman kannalta. Automaatio on muuttanut peliä viime vuosien aikana, ja hyvin moni toistuvista tehtävistä on voitu “ulkoistaa” automaation hellään huomaan. Tässä kirjoituksessa tarkastelen chatbotin roolia ja kyvykkyyttä tehostaa ja ennen kaikkea helpottaa myynnin alkutaipaleen työnkuvaa erilaisten automatisoitujen prosessien voimin.

Chatbotin merkittävä ominaisuus on sen kyvykkyys validoida liidi toisensa jälkeen. Chatbot kerää yrityksen määrittämien kysymysten avulla tietoa verkkokävijältä, ja tähän pohjaten määrittää liidin painoarvon yritykselle. Botti hoitaa liidin sen tyypistä riippuen oikeaan suuntaan. Liidityypille määritellään oikeat toimenpiteet, ja botti hoitaa saadut tiedot suoraan CRM-järjestelmään. Jos liidi vaikuttaa todella merkittävältä, botti varaa keskustelun aikana soittoajan myyntitiimin kanssa, tai ohjaa kävijän keskusteluun myyntitiimin edustajan kanssa.

Jos liidi ei vielä ole sillä tasolla että myynnin kannattaisi lähteä lähestymään häntä, botti voi aloittaa esimerkiksi sähköpostikampanjan liidin hoivaamiseksi. Myöhemmässä vaiheessa botti tunnistaa kävijän vanhaksi tuttavaksi, ja osaa toimia uudella tavalla tilanteen mukaisesti.  

Botin työ on hoitaa mekaaninen mutta merkittävä vaihe validoinnista ja myynnin alkupään muista toimenpiteistä. Kun työ on tehty, on SDR-tiimin huomattavasti luontevampaa hypätä mukaan prosessiin tekemään sitä missä he ovat hyviä: Luomaan yhteys asiakkaaseen ja selvittämään hänen liiketoimintaansa sopivaa ratkaisua.

Artikkeli julkaistu 16.5.2019 • Kirjoittanut Finnchat

Kirjoituksen avainsanat: myynti | prospektointi

Lataa maksuton digitaalisen asiakaskokemuksen opas

Digitaalinen asiakaskokemus syntyy, kun asiakas on tekemisissä yrityksen kanssa digitaalisissa kanavissa ostoprosessin eri vaiheissa. Digitaalisen asiakaskokemuksen on todistettu vaikuttavan positiivisesti asiakastyytyväisyyteen, yritykseen sitoutumiseen, positiiviseen word-of-mouth-viestintään sekä lisääntyneeseen kulutukseen verkossa. 

Koostimme tietopaketin digitaalisesta asiakaskokemuksesta ja sen kehittämisen vaikutuksista yritystoimintaan. Opas sisältää laajan tutkimuksen chat-palvelun vaikutuksesta verkkokaupan asiakaskokemukseen.

Share This