Päättämisen tuska voi helpottua chatin avulla - Finnchat

Chat voi helpottaa päättämisen tuskaa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

”Decision fatigue” eli vapaasti suomennettuna päättämisen tuska on tuttua meille kaikille.

Kyse on siitä, että mitä kauemmin ihminen päätöstä tehdessään miettii, sitä vaikeammaksi päättäminen käy. Ja useimmiten väsyneenä tulee myös tehtyä huonoja päätöksiä.

finnchat-blogikuvitukset-17paatos-sisalto

Aiheeseen liittyvä merkittävä tutkimus julkaistiin Israelissa vuonna 2011. Tutkijat kävivät läpi erään tuomioistuimen 1 112 ehdonalaispäätöstä ja huomasivat, että tuomarit olivat paljon hövelimpiä päästämään rikoksesta tuomitun ehdonalaiseen, jos päätös tehtiin heti aamulla tai (lounas)tauon jälkeen.

Ne raukat, joiden tapaus tuli oikeuden käsittelyyn vasta myöhään iltapäivällä oli oikeastaan tuomittu jo etukäteen: tuomarit olivat siinä vaiheessa päivää väsyneitä ja äreitä ja heidän päätöksentekokykynsä oli heikko. He kärsivät päättämisen tuskasta, eivätkä siksi pystyneet tekemään päätöstä tuomitun päästämisestä ehdonalaiseen.

Chat-palvelija kertoo vaihtoehdot

Nykymaailmassa tilanne on tuttu kaikille verkko-ostoksia tekeville: verkkokauppojen ja hintojen valikoima on valtava.

Kun itse ostan nykyään esimerkiksi lentolippuja, aika harvoin tulee fiilis, että olisin tehnyt hyvän diilin. Tarjoussivustoja ja -hintoja on niin suuri määrä, että aina jää jotakin hampaankoloon.

Mutta vaikka käyttäisin lippujen etsimiseen tuntikausia lisää aikaa, en siltikään voisi varmasti sanoa tekeväni parhaat mahdolliset kaupat.

Miten chat voisi auttaa päätöksensä kanssa tuskailevaa kuluttajaa esimerkiksi lentolippujen ostossa?

Entä jos chat-palvelija kertoisi vaihtoehdot suoraan: Osta nyt tällä hinnalla – se on oikeasti ihan hyvä diili – tai odota ensi viikon tiistaihin, jolloin hinta voi olla parempi tai huonompi.

Psykologisesti meille ei useinkaan ole lopulta merkitystä, onko hankkimamme tuote täydellinen. Meille riittää, että se on riittävän hyvä ja vastaa senhetkiseen tarpeeseemme.

Jos chatin asiakaspalvelija astuisi verhon takaa sanomaan, että ”tämä on ihan hyvä diili”, olisimme luultavasti tyytyväisiä ja tekisimme kaupat. Samalla säästyisimme päättämisen tuskalta ja päättämiseen kuluvalta ajalta, joka sekin on useimmiten rahaa.

 

/ /

Lisää aiheesta: