Ostaisinko edullisen chat-widgetin? | Finnchat Blogi

Ostaisinko edullisen chat-widgetin?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Internet on pullollaan yrityksiä, jotka tarjoavat edullisia, puoli-ilmaisia tai jopa ilmaisia chat-sovelluksia verkkosivuille. Monelle tällainen vaihtoehto saattaakin vaikuttaa loistavalta diililtä, jos chatin voi saada verkkosivuille vaikkapa 20€:lla kuussa.

Vai onko sittenkään?

Chat-ikkuna on mitä todennäköisimmin varsin toimiva ja moitteeton, mutta ennen kuin tekee mitään hätiköityjä päätöksiä, kannattaa ottaa muutamia asioita huomioon. On käytännössä mahdoton ajatus, että kun maksamme 20€ kuussa, meillä on sitten heti hyvä chat-palvelu.

1. Osaaminen

Knowledge-how-to-do-chat-service

Chat-palvelun pyörittäminen ei ole rakettitiedettä, mutta se on kokonaisuus, joka vaatii osaamista. Chat on erilainen palvelu- ja myyntikanava kuin esimerkiksi puhelin. Chat-palvelusta on saatavilla runsaasti dataa, joka mahdollistaa laajan analytiikan hyödyntämisen, mikä puolestaan vaatii asiantuntemusta.

Lisäksi chat-palvelulle asetetut tavoitteet sekä tuloksellisuus saattavat usein unohtua, mikäli chatin toteuttamisesta ei ole aiempaa kokemusta. Näihin kannattaakin siis kiinnittää huomiota heti palvelun suunnitteluvaiheessa, jotta palvelusta saadaan mahdollisimman paljon irti.

2. Resurssit

Onko teillä riittävät resurssit siihen, että chat-palvelu toimii kaikkina aikoina tehokkaasti?

Kun chat-ikkuna on nettisivuilla, jonkun olisi hyvä myös vastailla siellä. Useiden tuntien odotusaika, pitkä jonotus tai sähköpostiyhteydenotto tuovat luultavasti mukanaan vain enemmän harmia kuin hyötyjä. Chat-palvelu, joka ei ole reaaliaikainen, ei ole kenellekään hyödyksi. Nykypäivän asiakkaat käyttävät chattia nimenomaan siksi, koska he haluavat saada vastauksen nopeasti, sekä ennen kaikkea vaivattomasti.

Joinakin aikoina chat-keskusteluita on enemmän, toisinaan vähemmän. Onkin tärkeää miettiä, miten kävijäpiikkejä sekä hiljaisempia tunteja pystytään hallinnoimaan. Onko teillä riittävät resurssit siihen, että chat-palvelu toimii kaikkina aikoina tehokkaasti?

Proactive-live-chat-resourcing

3. Proaktiivisuus

Toinen ääripää taas on se, että kukaan ei koskaan kirjoita chattiin. Mikä siinä chatissa sitten oikein mättää? Näyttää olevan ihan turha ostos.

Ollaan kokeiltu chattia vähän aikaa verkkosivuilla, mutta me ei olla nähty siinä mitään hyötyä meidän liiketoiminnalle.

Chat-palvelua harkitessa on tärkeä miettiä sivuston kävijämääriä. 1000 kävijää kuussa ei ole chat-palvelun näkökulmasta kovin iso määrä. Karkeasti arvioituna noin 1% sivuston vierailijoista käyttää chat-palvelua, joten pikaisella laskutoimituksella kuukausittaisten keskusteluiden määrä ei ole 1000:lla kävijällä päätähuimaava.

Tuokin määrä saattaa olla jossain määrin optimistinen, sillä ilman optimoituja keskustelunavauksia ja jatkuvaa palvelun kehittämistä, chattaavien vierailijoiden määrä voi olla reilusti pienempikin, jopa puhdas 0.

Lukemaa voidaan kuitenkin parantaa, kun käyttöön otetaan palvelun optimointi ja proaktiivinen ote. Oikeaan paikkaan asetetut sekä oikein muotoillut kysymykset houkuttelevat enemmän vierailijoita chattiin. Tällaisten ratkaisujen toteuttaminen on yleensä kuitenkin vaikeaa ilmaisilla chat-ohjelmistoilla tai ne vaativat yllättävänkin paljon aikaa ja osaamista.

4. Raportointi

Tämä kaikki oikeastaan tiivistyy neljänteen kohtaan, eli chatin performanssin ja tulosten aktiiviseen seurantaan. Sen mahdollistaa relevantti ja yksityiskohtainen raportointi. Kyseinen asia on avain lähes kaikkeen:

 • Resurssien ja chat-agenttien ajankäytön optimointi
 • Optimoitu palvelukokonaisuus, proaktiivinen toiminta
 • Palvelun kehittäminen ja tulosten parantaminen
 •  

  Ilman raportointia ollaan eittämättä jonkinlaisessa umpikujassa.

  chat-widget-reporting

  Mikäli siis haluat ostaa chat-sovelluksen ja hallinnoida sitä omasta takaa, mieti tarkkaan onko sinulla aikaa paneutua riittävästi tulosten analysointiin. On myös täysin mahdollista, että kattava raportointi ei välttämättä kuulu kyseiseen palveluun ollenkaan. Tämä kannattaakin ehdottomasti pitää mielessä sopivaa palvelua valittaessa. Ilman raportointia sekä tulosten analysointia ollaan nimittäin eittämättä jonkinlaisessa umpikujassa, sillä silloin ei voida tietää, miten ollaan suoriuduttu, ja mitä voitaisiin tehdä jatkossa paremmin.

  Lue, miten meillä tehdään raportointia!


  En väitä, etteikö pelkän chat-widgetin asentaminen voisi toimia. Voi hyvinkin, jos vain resurssit ja osaaminen riittävät omasta takaa. Suosittelen kuitenkin ottamaan selvää, ja harkitsemaan tarkasti, sillä huono chat ei maksa itseään takaisin. Päinvastoin. Se maksaa sinulle huonona palveluna.

  Kannattaa tutustua julkaisuihimme, joista on apua jokaiselle chat-palvelua aloittavalle.

  Lisäksi voit suoraan kysyä meiltä chat-palvelun toteuttamisesta teidän verkkosivuillanne. Asiantuntijamme osaavat kertoa vinkit omaehtoisen palvelun ylläpitoon – tai suositella ulkoistamisen mahdollisuuksia.

  / / /

  Lisää aiheesta: