Chatbot, mikä se on ja mihin sitä tarvitsee? - Finnchat

Mikä ihmeen chatbot?

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg julkisti 12. huhtikuuta Facebook Messengerin uusimman ja ehkä merkityksellisimmän laajennuksen: chatbotit. Mutta mitä ne ovat ja miksi niistä kohistaan nyt Hesaria ja The Economistia myöten? Tappavatko botit nykyiset appit puhelimestasi? Ja mitä ihmettä ne tarkoittavat yrityksellesi?

Aloitetaan siitä, miksi chatbotit yleensä edes kiinnostavat ketään.

Miksi chatboteista povataan appien tappajaa?

Appeja ladataan yhä vuosi vuodelta enemmän, mutta appitalous on tavoittamassa lakipisteensä. Applen App Storessa 20 kehittäjää kaapii yli puolet App Storen tuotoista. Uusien appien saaminen tarpeeksi monen käyttäjän silmien eteen on käymässä yhä kalliimmaksi, ja samalla käyttäjien tahtotila ja innostus uusien appien asentamiseen ja käyttöön on kuihtumassa. Hyppiminen puhelimen eri appien välillä on turhauttavaa ja jopa neljäsosaa älypuhelinten käyttäjien lataamista ohjelmista käytetään vain kerran!

Samaan aikaan keskustelu-appit, kuten Facebook Messenger, Whatsapp ja Telegram kasvattavat suosiotaan. Sinäkin luultavasti käytät jotain keskustelu-appeista enemmän kuin tavallista tekstiviestiä. Ehkä jopa enemmän kuin soitto-ominaisuutta puhelimessasi. Nyt nämä toimijat pyrkivät tuomaan markkinoille jotain, mikä yhä vetoaa jokaiseen käyttäjään alueella, jota ei vielä ole voitu hyödyntää koko potentiaalissaan.

chatbots the economist

Lähde: The Economist

Lennän usein ympäri Eurooppaa ja olen todennut EU:n Schengen-alueen suomat matkustusoikeudet todella käteviksi. Kunhan kävelen turvatarkastuksesta heilauttamalla älypuhelimestani lentoyhtiön appiin tallentamaani boarding passia. Paitsi että tarvitsen nyt vähintään neljä eri appia. Yhden jokaiselle useimmiten käyttämälleni lentoyhtiölle. Rasittavaa puhelimen muistin ja hermojen tuhlausta.

Mitä chatbotit ovat?

Lähde: Sneakhype.com | Pancakebot

Chatbotti, chatrobotti, chat-tekoäly, asiakaspalvelurobotti…

Chatbotit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan jo melko vanha keksintö. IRCiä käyttäneet muistavat erilaiset botit, jotka toivat uutiset suoraan chat-huoneeseen tai vastasivat yksinkertaisiin kysymyksiin. Nyt chatbotit halutaan valjastaa yritysten käyttöön esimerkiksi ruoantilaukseen, lentojen varaukseen tai tapaamisten järjestämiseen. Chatbotit eivät siis kuitenkaan ole perinteisiä chat-asiakaspalvelijoita, vaan ohjelmoituja ja tekoälyn avittamia botteja. Robotteja.

Mihin chatbotit ovat menossa?

Kaikki suurimmat tekijät ovat mukana kehittämässä omaa chatbotti-alustaansa. Microsoftilla on Cortana, joka on lähes kaikissa Windows 10 -käyttöliittymän tietokoneissa ja uusimmissa Windows-puhelimissa. Googlella taas on vastaava Google Now, joka löytyy Android-puhelimista ja Chrome-selaimesta. Nämä ovat siis laitekohtaisia “chatbotteja”, vaikka molemmat panostavatkin ääniohjaukseen. Facebook Messenger, Whatsapp ja Telegram taas ovat suosittuja appeja, joiden avulla lähes kaikki älypuhelimen omistavat kommunikoivat jo keskenään.

Nyt yhä useampi näistä on tarjonnut kehittäjille pääsyn luomaan palveluita myös yritysten käyttöön. Chatfuelin avulla käyttäjät voivat jo kehittää chatbotteja mm. Telegramille. Facebook avasi oman kehitysympäristönsä viime viikolla. Startup-skene chatbottien ympärille odottaa vain lähtölaukaustaan.

Suomessa tiettävästi mikään suuri toimija ei ole ottanut chatbotteja aktiivisesti käyttöön. Olisiko viranomaisten lomakeviidakon digitalisoinnissa ensimmäinen kohde?

Älä mokaa!

Microsoftin vähän aikaa sitten julkaisema Twitter-botti “Tay” luotiin esittämään 2000-luvun teiniä. Kokeilu meni kuitenkin rajusti pieleen, kun Tay alkoi toistaa rasistisia ja muita poikkeuksellisen rajuja twiittejä. Tayn tekoäly oppi sille twiitanneilta käyttäjiltä. Sitten vaadittiinkin vain internet. Tay vedettiin pois verkosta alle 24 tuntia sen käyttöönotosta.

On tärkeää ymmärtää, että chatbotit ovat laajuudessaan aivan uusi mahdollisuus. Samalla me emme vielä tiedä, mitä kaikkea niiden kohdalla tulee ottaa huomioon. Tekevätkö chatbotit nykyisistä keskustelu-appeistamme mainoksia syytäviä hirviöitä ja milloin chatbotit ovat tarpeeksi kehittyneitä, että sulava kommunikaatio on mahdollista?

Pienikin yritys voi tarjota parempaa asiakaspalvelua

Chatbottien kehitys antaa tulevaisuudessa pienellekin yritykselle mahdollisuuden vuorovaikuttaa asiakkaan kanssa kanavissa, jotka ovat hänelle luontevimpia. Ei enää appien välillä kikkailua. Viestin laittaminen käy käden käänteessä, ja vastausta ei tarvitse odottaa.

Tulevaisuudessa yrityksillä ei ole välttämättä ainoastaan asiakaspalvelupuhelinta ja verkkosivuja, vaan botteja.

Lähteet:
http://www.economist.com/news/business-and-finance/
http://www.zeit.de/digital/internet/2016-04/facebook-messenger-chatbots-zukunft
https://www.linkedin.com/pulse/five-questions-future-chatbots-tomasz-tunguz

Lue: Testasimme Suomen ensimmäisen chatbotin!

/ / /

Lisää aiheesta: