Prospektoijan työpäivä - Finnchat

Prospektoijan työpäivä

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kerron teille nyt hieman niin kutsutun prospektoijan työpäivästä. Perinteisestä käsityksestä olemme tulleet jo pitkän matkaa kun prospektoijalla viitatiin henkilöön, kuka kiersi erämaita kartoittamassa puroja ja kivimuodostelmia kullan ja muiden malmien perässä. Prospektoijan arki tänä päivänä ei välttämättä pidä sisällään ulkona nukkumista, metsässä samoamista tai muutakaan mitä HBO:n Deadwood-sarjaa katsoneella nyt ensimmäisenä mieleen tulee.

Perusajatus kuitenkin on hauskalla tavalla samantyylinen. Tänä päivänä prospektoija samoilee yritysmaailmassa etsien sitä täydellistä asiakasyritystä ja oikeaa henkilöä kenen kanssa keskustella. Jokunen vertauskuvainnollinen kivikin siinä tulee käännettyä. Hakut, lapiot ja vaskoolit vain ovat vaihtuneet puhelimeen, sähköpostiin ja muihin nykypäivän viestintävälineisiin.

Viikon kulku

Työviikko starttaa mukavasti tsekillä, missä käymme myyntitiimin kanssa viime viikkon saavutuksia, sekä suunnitellaan hieman tulevaa. Prospektoijana asetan tavoitteet kuinka monta puhelua minun tulee soittaa viikon aikana, jotta saan tarvitsemani määrän henkilöitä luurin päähän kiinni. Kun tavoitteet ovat selvät, itsensä johtaminen siitä eteenpäin on helppoa. Tavoite työlleni käytännössä on saada meille sopivan yritysasiakkaan oikea henkilö tavoitettua kenen kanssa voin keskustella chat-palveluista, validoin yrityksen potentiaalisuuden sekä sovin ja kalenteroin hyvin kartoitetun myyntitapaamisen. Melko simppeliä! Periaatteessa ainakin.

Tyypillinen työpäivä sisältää keskimäärin puolen sataa soitettua puhelua, muutaman kymmentä puhuttua puhelua, yhden ennalta sovitun puhelinpalaverin sekä kymmenkunta kirjoitettua sähköpostia. Puhumattakaan CRM:n päivittelystä ja täydentämisestä. Päivä sujahtaakin näyttöpäätteen edessä ja vastapainoisesti puhelimen kanssa käyskennellä pitkin huonetta kun antoisa puhelinkeskustelu venähtää kestämään useamman kymmentä minuuttia. Käytännössä kaikki kontaktoitavat yritykset ovat käsinpoimittuja ja ennen jokaista puhelua minulla on käsitys siitä mistä heidän kanssaan on viimeksi keskusteltu sekä miten chattia voitaisiin hyödyntää heidän verkkosivuillaan ja toimialalla. On myös täysin arkipäiväinen asia tulla siihen lopputulemaan, ettei chat ole välttämättä kaikille se paras työkalu. Tämäkin on äärinmäisen tärkeää pystyä tunnistamaan ja jopa myöntämään. Ajoittain kuitenkin kaikki palikat loksahtavat kohdalleen eli ajankohta, tarve ja tarjonta kohtaavat.


Tapaamisen varmistaminen, missä molemmat osapuolet ymmärtävät mistä tapaamisessa tullaan keskustelemaan voi vielä vaatia kuitenkin hyvinkin suuren työmäärän. Kokonaisuudessaan tämä prosessi voi olla kahdenkin kuukauden mittainen sekä vaatia toista kymmentä vihreän luurin painamista, puhelinpalaveria, sähköpostia ja asian kypsyttelyä. Kun lopputulemana kuitenkin on tapaaminen mihin molemmat osapuolet haluavat osallistua, on työmäärä ollut sen arvoista ja voin olla erittäin tyytyväinen tekemääni työhön.

Minä

Vietin itse ensimmäiset 5 vuotta Finnchatilla chattaajan sekä tiimiliiderin roolissa ja tästä kokemuksesta olen todella mielissäni nykyistä työtä ajatellen. Minut on voinut bongata esimerkiksi Mustan Pörssin, K-Raudan, Prisman, Sotkan tai vaikka Autotalo Hartikaisen chatista. Vuosien saatossa kerkesin siis tekemään paljon eri tyylisiä chat-palveluita erilaisilla tavoitteilla ja toimintamalleilla. Olen ollut tuottamassa ihmiseltä ihmiselle tarkoitettua inhimillistä chat-palvelua, sekä tiimiliiderinä tarkastelemassa chatin tuloksellisia puolia. Mitä meidän siis tulee tehdä, jotta chatista saadaan puristettua suurin mahdollinen hyöty irti. Historiani antaa hyvät valmiudet nyt pohtia prospektieni kanssa juuri heidän näköistä chat-palvelua ja sitä miten voisimme auttaa nimenomaan heitä chat-palvelun tuottamisessa. Kuten useissa blogeissamme aiemminkin on mainittu, chatti on hyvin monikäyttöinen työkalu ja palvelukanava.

Chattaamisiin!

Joni Aaltonen

/ / /