Digitalisaatio on ajanut Suomen ohi, vaikka innovaatioita on - Finnchat

Suomiko jäljessä digitalisaatiosta?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Suomi on huono digi-liiketoiminnan kehittämisessä

Helsingin Sanomat kommentoi Boston Consulting Groupin tekemää selvitystä yritysten digitalisaatiokehityksestä.Raportista selviää, että Pohjoismaisilla yrityksillä on innovatiivisia strategioita ja suunnitelmia, mutta käytännön toteutuksessa jäädään jopa huonoimpaan neljännekseen koko maailmassa (Kirvelä, HS, 9.11.2017). Muualla maailmassa käytetään esimerkiksi hinnoittelun automatisointia huomattavasti enemmän ja algoritmit ovat korvaamassa ihmisen esimerkiksi luotonannossa (Kirvelä, HS, 9.11.2017).

…. käytännön toteutuksessa jäädään jopa huonoimpaan neljännekseen koko maailmassa.

Kiina ja Yhdysvallat kärjessä

Erityisesti artikkelissa painotetaan Yhdysvaltojen ja Kiinan vauhdikasta kehitystä. Toisaalta Suomea muistetaan ensimmäisen digiaallon menestyjänä. Maamme osallistui tuolloin aktiivisesti verkkopankkien ja -kauppojen kehitykseen (HS, 9.11.2017). Santeri Kirvelä, Boston Consulting Groupin Pohjoismaiden digiliiketoiminnasta vastaava osakas, uskoo Suomen kehnon nykytilanteen johtuvan riskejä välttävästä yrityskulttuurista ja vanhanaikaisista toimintatavoista, mutta toteaa kuitenkin hyvän perustan digitalisaatiolle olevan olemassa (Kirvelä, HS, 9.11.2017).

Toisaalta Suomea muistetaan ensimmäisen digiaallon menestyjänä.

Suomalaiset kuluttajat tottuneita sähköisten palveluiden käyttäjiä

Raportin tulos kieltämättä yllättää, sillä ainakin oman kokemuksen mukaan Suomessa on melko helppoa hoitaa asioita aina Kelan palveluista nettikauppoihin jopa mobiilissa. Kuluttajalle digitalisaatio näkyy kehittyneenä ja nykyaikaisena, mutta yritysten näkökulmasta esimerkiksi automatisoinnissa ja analytiikan hyödyntämisessä tunnutaan olevan selkeästi jäljessä.

Vaikka raportin mukaan Suomessa ollaan jääty jälkeen, on myös otettava huomioon, että Suomi on murto-osa esimerkiksi Kiinaan tai Yhdysvaltojen koosta. Reilun viiden miljoonan asukkaan valtiossa kun resurssit kehittämiseen eivät ole samaa luokkaa. Ja onhan meillä Suomessakin innovatiivisia digitalisaatioon ja nykyaiakaisiin palveluihin keskittyviä yrityksiä, kuten me ja monet muut kasvavat edelläkävijät! 😉 Eiköhän sitä rohkeuttakin saada lisää ainakin viimeistään länsinaapurimme näytettyä mallia.

Lähteet:

Minna Pölkki, Helsingin Sanomat 9.11.2017, Suomi on jäämässä digitalisaation kelkasta, väittää tuore raportti – ”Yhdysvalloissa verkkokauppa on ihan eri tasolla”
Santeri Kirvelä, Tatu Heikkilä, Fredrik Lind, Boston Consulting Group 7.11.2017, ”Bigger, Bolder and Faster: The Digital Agenda for Nordic Companies”

/ /

Lisää aiheesta: