Suomen ensimmäinen chatbot testissä - Finnchat blogi

Testasimme ehkä Suomen ensimmäisen chatbotin

 • 191
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  191
  Shares

Tekoäly ja sen myötä chatbotit ovat olleet kuluvan vuoden kuumimpia juttuja. Ehkä ensimmäisenä Suomessa chatbotin otti kaupalliseen käyttöön Facebook Messenger -palvelussa Autotie.fi. Chat-palvelun asiantuntijoina päätimme tietysti pistää chatbotin testiin!

Autokaupoille

Autotie.fi:n chatbottia lähti höykyttämään chat-tiimimme autoasiantuntija ja Chat Specialist Jyrki Kalliokoski. Mitä luulette, pärjääkö botti pirteälle autokauppiaalle?

Aloitetaan

autotie-fi-chatbot-keskustelu

Jyrki lähti liikkeelle keskustelemalla kuin ihmiselle. Ei tärpännyt, mutta ainakin botti osasi kertoa askelmerkeistä (eli kielestä, mitä se ymmärtää). Henkilökohtaisuudesta ei varsinaisesti voi tässä vaiheessa edes uneksia, vaikka keskustelu kahdenkeskinen onkin.

Yksinkertaisempikaan lauserakenne kysymyksissä ei kuitenkaan tuonut toivottua lopputulosta. Botilla on selvästi heikohko tilannetaju, kun se on jo valmis lopettamaan!

Jyrkikin tiimeineen pyrkii aina palvelemaan asiakasta mahdollisimman tehokkaasti. Se tarkoittaa monesti lyhyitä, ytimekkäitä vastauksia ja hieman asiakkaan ajatusten lukua. Kysymyksiä esitetään aina tarvittaessa. Yritykselle tehokas chat-palvelu välittyy alempina kustannuksina, kun keskustelut viedään maaliin nopeasti. Loppuasiakkaalle taas jää chat-palvelusta erityisen palvelualtis ja laadukas kuva.

Tässä vaiheessa keskustelua oltaisiin jo myyjän kanssa tutkimassa eri vaihtoehtoja mallien välillä.

Lopulta asiaan!

“Audi 30 000e” sai lopulta arvoisensa vastauksen Autotie.fi:n botilta. Ehdotuksia löytyi mukavasti, mutta keskustelu näytti junnaavan paikoillaan. Yhtään lisäkysymystä chatbot ei Jyrkille esittänyt, eikä botti osannut tarkentaa jo esille kaivamaansa hakutulosta yrityksistä huolimatta.

Keskustelu chat-palvelijan kanssa etenee yleensä nopeasti asiaan, ja asiakkaan toiveita tarkennetaan lisäkysymysten avulla läpi keskustelun. Esimerkiksi kysymykset annetuista vaihtoehdoista ja toiveet varustelusta antavat chat-asiakaspalvelijalle enemmän kuin riittävästi tietoa ja sopiva auto löytyy helposti.

autotie-fi-chatbot-keskustelu-2

Yksinkertainen tuntuu toimivan. “Audi A6 20 000€” tuo jälleen hyvännäköisen listan automalleja. Keskustelua tämä ei kuitenkaan enää edes pyri esittämään.

autotie-fi-chatbot-keskustelu-3

Se olikin jo myyty!

Lopulta sopiva auto kuitenkin löytyi (lähinnä oman aloitteellisuuden vuoksi, ei niinkään botin avulla), mutta karvas pettymys viilsi rintaa, kun auto olikin jo myyty! Nyt kuvittele se jännittävä tilanne, kun autokauppias vie sinut tarkastelemaan sinulle juuri kauppaamaansa autoa vain ilmoittaakseen sen jo tulleen myydyksi. “Sori siitä!”

autotie-fi-chatbot-keskustelu-4

Vaikka nyt jo opittu hakutermistö toikin lisää vaihtoehtoja, sattuivat nuokin pahukset olevan jo myyty. Lopulta käteen jäi lähinnä huvittuneisuus ja pienimuotoinen ylpeys omasta työstä. Meidän tiimimme olisi kyllä järjestänyt jo koeajon halutunlaisella automallilla. Bottiakin selvästi harmitti, ettei sopivaa autoa lopulta löytynyt.

Chatbot on usein lähes taaperon tai hyvässä lykyssä varhaisteinin tasolla

Ehkä olimme kuitenkin liian ajoissa? Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Autotien tuotepäällikkö Eero Laitila kuvaili Autokauppias-bottia kuin lapseksi, joka oppii jatkuvasti uutta. Ehkä siis tulemme uudestaan, kun botti täyttää 16!

Kokeile Autotie.fi:n botti tästä. Oletko sinä tutustunut bottiin, joka haastaa ihmisen asiakaspalvelijana? Vinkkaa alle niin kokeillaan!

/ / / /

Lisää aiheesta: