Tiedätkö mitä on suosittelumarkkinointi? - Finnchat

Tiedätkö mitä on suosittelumarkkinointi?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Viime viikolla onnistuin rikkomaan aurinkolasini. Oikean sangan kiinnitysruuvi hävisi teille tietämättömille ja teki lähes uusista aurinkolaseistani käyttökelvottomat. Seuraavana päivänä ollessani töissä, pohdin vaihtoehtoja alkaen DIY-ratkaisusta (uuden ruuvin ja meisselin tilaamisesta Amazon-verkkokaupasta), silmälasiliikkeen huoltoon kävelemiseen. Ennen kuin ehdin tilata mitään, kollegani vinkkasi Fielmann-kivijalkaliikkeen erinomaisesta palvelusta. Yksi Fielmannin liikkeistä sattui vielä olemaan sopivasti kotimatkani varrella.

…kertoi kaiken olevan kunnossa; “Alles Gut!”

Käynti liikkeessä sujui hetkessä, vaikka paikalla oli ihmisiä jonoksi asti. Aurinkolasini korjattiin, kiristettiin ja puhdistettiin ilman sen suurempia kysymyksiä. Kysyessäni hintaa, myyjä vain hymyili ja kertoi kaiken olevan kunnossa; “Alles Gut!”.

Tuttuni kirjoittavat usein Facebookissa saamastaan hyvästä tai erinomaisesta palvelusta. Tästä viisastuneena kirjoitin nyt minäkin oman suositukseni ja huomion erinomaisesta palvelusta ko. liikkeessä. Mutta entä jos en olisi tajunnut, kuinka voin kiittää yritystä parhaalla mahdollisella tavalla?

Suosittelumarkkinointi on tätä päivää

suosittelumarkkinointi-blogikuvitus

Yksinkertaisimmillaan suosittelumarkkinointi perustuu siihen, että asiakas useimmiten ostaa tutuilta ja tuttujen suosittelemista liikkeistä tai yrityksistä. Suosittelumarkkinoinnissa yritys siis käyttää tai “lainaa” suosittelijan omaa vaikutusvaltaa tai “brändiä”.

Lähtökohtaisesti ystävät ja tutut ovat luotettavimpia suositusten lähteitä, sillä heidän oma maineensa on pelissä. Siksi sillä on niin suuri vaikutus ostopäätökseen!

Suosittelun pyytäminen on ookoo!

Olet varmasti huomannut, kuinka suuri merkitys suosituksilla on bisnekseen, vaikka niitä et aktiivisesti keräisikään. On kyseessä sitten B2B tai B2C, on suosittelijalla valtava voima omaan vertaisryhmäänsä.

…suosittelijalla valtava voima omaan vertaisryhmäänsä

Henkilökohtainen suosittelu > “90% tykkää!”

Suosittelujen kerääminen voi tapahtua monella tapaa. Osa niistä on passiivisia, mutta varsinkin aktiivisten keinojen ottaminen käyttöön on nyt tärkeää, mikäli et tahdo jäädä kilpailijoidesi jalkoihin.

Harvoin palvelutilanteen lopuksi myyjä tai asiakaspalvelija pyytää rehellistä palautetta. Vielä harvemmin pyydetään (henkilökohtaisesti) tykkäämään Facebook-sivusta tai kirjoittamaan kokemuksesta lyhyesti omissa kanavissaan.

Edistysaskelia palautteessa – ei suosituksissa

Jotain edistysaskelia on kuitenkin jo otettu. Lentokentällä kerätään palautetta turvatarkastuksen jälkeen painikkeilla surunaamasta hymynaamaan. Lähikaupoissa olen nähnyt käytettävän samanlaista palautejärjestelmää. Siitä voidaan sitten kerätä upeaa dataa näytille verkkosivulle “Asiakkaistamme 90% on erittäin tyytyväisiä palveluumme!”. Näistä kuitenkin puuttuu henkilökohtaisuus kokonaan.

“Asiakkaistamme 90% on erittäin tyytyväisiä palveluumme!”

Verkkoyritykset taas keräävät mielellään palautetta erilaisin lomakkein. Siitäkin on henkilökohtaisuus kaukana ja lopullisesta esitystavasta vastaa yritys itse.

Palautteen kerääminen on yleensä ottaen hyvin automaattista ja lukuihin perustuvaa toimintaa. Ei siis kehoitusta avoimeen viestintään asiakkaan omissa kanavissa.

“Hei mikset kertoisi myös kavereille – vaikka somessa?”

Miksei Fielmannin myyjä pyytänyt minua antamaan suositusta Facessa? Miksei jokainen asiakaspalvelussa tai myynnissä työskentelevä pyydä kohtaamaansa ja hyvin palveltua asiakasta kirjoittamaan heistä myös sosiaalisessa mediassa?

Tiedän. Se tuntuu tyrkyltä.

Tiedän. Se tuntuu tyrkyltä. Mutta se on myös helvetin hyvä tapa kerätä vertaisarvioita netti pullolleen – eikä se oikeastaan edes tunnu yhtään tyrkyltä asiakkaasta.

/ /

Lisää aiheesta: