Ostokäyttäytyminen verkkokaupassa verrattuna kivijalkaan - Finnchat

Verkkokauppa vs. kivijalka

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Verkkokauppa ajaa kivijalan ahdinkoon!”

Suomessa ja maailman laajuisestikkin puhutaan yhä paljon kivijalan ahdingosta. Väitetään asiakkaiden käyvän kaupassa vain hypistelemässä tuotteita ja lopulta ostavan ne netistä. Ehkä Amazonista tai sitten joltain muulta (suomalaisittain ulkomaiselta) suurelta toimijalta.

Mikä on todella muuttunut?

Asiakkaan ostokäyttäytymisen väitetään muuttuneen, mutta minä olen eri mieltä. Vain ympäristö on muuttunut ja se ohjaa asiakkaita pakostakin eri kanaviin. Näitä ympäristön muuttujia ovat mm. kiire ja hektisyys, mutta myös uuden teknologian tarjoama informaation määrän räjähdysmäinen kasvu (internet). Asiakkaan perustarpeet (ja halut) ovat yhä aivan samoja. On hölmöä ajatella, että yhtäkkiä asiakas ostaisi vain mistä halvimmalla saa tai verkossa, koska kylmä automaatio ja asiakaspalvelun olemattomuus houkuttaisivat. Asiakas ostaa verkosta, koska se on nykyään yhä useammin näitä kolmea H:ta:

a) Helpompaa
b) Halvempaa
c) Henkilökohtaisempaa

Mikä meni kivijalassa vikaan, kun se ei enää pysty tarjoamaan edes henkilökohtaisempaa palvelua, kuin nettishoppaillessa?

No. Kivijalan ei tarvitsisi olla se menetetty tapaus – on vain ymmärrettävä, että tänä päivänä kivijalka ei enää elä missään umpiossa. Verkkokaupan ja kivijalan tulee puskea samaan maaliin. Asia mikä helposti unohtuu kilpaillessa markkinaosuuksista talon sisälläkin.

Verkkokauppa voi tarjota kivijalan myyjille ja asiakaspalvelijoille uskomattoman määrän tietoa – sen jakaminen fiksusti on pelkästään järkevää.

Muutama vinkki hyvään yhteispeliin verkkokaupan ja kivijalan välillä:

 1. Tilausten noutomahdollisuus liikeestä.
 2. Verkkokaupan asiakaspalvelijan tarjoama mahdollisuus ‘testata’ tuotetta paikan päällä liikkeessä.
 3. Pääsy verkkokaupan valikoimaan myös liikkeestä.
 4. Tarjoa parasta – henkilökohtaista – palvelua asiakkaan niin halutessa verkossa tai liikkeessä.
 5. Pidä työntekijöidesi osaaminen huipussa ja tarjoa työkalut, jolla yhteispeli verkon ja kivijalan välillä onnistuu.

Onko teillä onnistuttu verkkokaupan ja kivijalkaliikkeen yhdistämisessä vai onko kivijalka jo sinusta historiaa?

/ /

Lisää aiheesta: