fbpx

Word of Mouth ja electronic Word of Mouth – Keino myynninedistämiseen.

26.08.2019

Etusivu » Blogi » Word of Mouth ja electronic Word of Mouth – Keino myynninedistämiseen.

Word of mouth (WOM) eli tunnetummin puskaradio. Tämä yksi vaikuttavimmista myynninedistämisen keinoista. Oliko ruoka lounastauolla mahtavaa, palvelu lähikaupassa puutteellista tai veikö verkkotilausten saapuminen kotiovelle hermoja raastavan kauan? Hyvän päivän jutustelu ystävän kanssa saattaakin olla pienimuotoinen promootiotilaisuus jollekin tuotteelle tai palvelulle niin hyvässä kuin pahassakin. 

 

Puskaradio

 

Miksi WOM on niin vaikutusvaltaista?

WOM on erittäin vaikuttava myynninedistämisen keino, sillä koskien tuotetta tai palvelua ihminen luottaa ostotilanteessa herkemmin tutulta tulleisiin risuihin ja ruusuihin kuin ventovieraan myyjän myyntipuheisiin tai yrityksen tuottamaan mainontaan. Ihmiset haluavat myös usein päästä jakamaan muille ihmisille omia kokemuksiaan tuotteista tai palveluista. Onhan se nyt luonnollista vuodattaa ystäville kokemus epäonnistuneesta kampaamokäynnistä ja estää heitä kokemasta samaa karua kohtaloa. Kun taas hyvän kampaamokokemuksen he voivat itse havaita kiiltävistä ja täydellisesti kiharretuista hiuksista ilman, että edes kerron itse palvelukokemuksesta mitään. Tuotteen- tai palveluntarjoajan onkin hyvä pitää aina takaraivossa, että ihmiset jakavat huomattavasti herkemmin negatiivisia kokemuksia kuin niitä positiivisia. 

WOM:in avulla saatua positiivista vaikutusta ei voi ostaa, vaan se on ansaittava. Tämä johtuu siitä, että se tulee suoraa kuluttajilta eikä siihen vaikuta yrityksen oma mainonta. Merkittävin tapa vaikuttaa WOM:iin on tehdä tuotteesta, palvelusta ja ennen kaikkea asiakaskokemuksesta niin loistava ettei kuluttaja keksi siitä ainuttakaan huonoa sanottavaa. Päinvastoin kuluttaja pitää saada ihastumaan tuotteeseen tai palveluun niin kovin, että hän haluaa kertoa siitä mahdollisimman monelle. Yksi avaintekijä positiivisen WOM:in saamiseen tuotteen- tai palveluntarjoajalla on luoda luottamus kuluttajan kanssa sekä jäädä heidän mieleen. Luottamuksen myötä voi syntyä pitkäikäisiä asiakkaita, jotka puolestaan usein ilmaisevat tyytyväisyytensä tuotteeseen tai palveluun positiivisen palautteen muodossa.

WOM:in avulla saatua positiivista vaikutusta ei voi ostaa, vaan se on ansaittava.

Electronic word of mouth

Internetin myötä WOM on mutatioitunut vieläkin vaikuttavammaksi kun mukaan on tullut eWOM. Käsite eWOM eli electronic word of mouth tarkoittaa pähkinänkuoressa verkossa käytävää kannanottoa tuotteeseen tai palveluun. Tämähän on avannut kuluttajille aivan uuden oven saada luotettavaa tietoa markkinoilla olevista tuotteista ja palveluista, ei pelkästään tuttaviltaan vaan vaikkapa sosiaalisen median vaikuttajilta tai muilta henkilöiltä joihin kuluttaja mahdollisesti samaistuu. BrightLocal onkin tutkinut, että 88% kuluttajista luottaa muiden kuluttajien verkkoarvosteluihin yhtä paljon kuin omien ystävien ja tuttavien antamiin arvosteluihin [BrightLocal]. EWOM mahdollistaa parhaimmassa tilanteessa tuotteen- tai palveluntarjoajalle väylän saada oma tuote tai palvelu ihmisten tietoisuuteen maailmanlaajuisesti. Tähän voi riittää niinkin pieni tekijä, että yksi ihminen jakaa oman positiivisen kokemuksensa, minkä jälkeen hänen verkostoon kuuluvat ihmiset jakavat tämän tiedon, jolloin perhosefekti on valmiina lähtemään liikkeelle.

 

Perhosefekti

 

Artikkeli julkaistu 26.8.2019 • Kirjoittanut Finnchat

Kirjoituksen avainsanat: eWOM | markkinointi | myynti | WOM

Lataa maksuton verkkosivujen vuorovaikutusopas

Asiakkaiden huomioajasta kilpailu on verkossa äärettömän kovaa. Ne yritykset erottuvat massasta, jotka pystyvät tarjoamaan verkkosivuillaan nopeaa, laadukasta sekä ratkaisukeskeistä henkilökohtaista palvelua oikeaan tarpeeseen liittyen.

Share This